ARLEM: «Μία Μεσόγειος βιώσιμη και με προοπτική για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές»

Στη 2η συνεδρίαση της Επιτροπής «Βιώσιμη Εδαφική Ανάπτυξη» της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης (ARLEM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών συμμετείχε ο βοηθός Περιφερειάρχη για Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Υποθέσεις Γιώργος Αγγελόπουλος. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στην ARLEM με την ιδιότητα της Προεδρίας της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR.
Η θεσμική συνεδρίαση της ARLEM πραγματοποιήθηκε στο Μαρακές στο Μαρόκο, στο πλαίσιο της 22ης Διάσκεψης των Συμβαλλόμενων Μερών ( COP22) της Σύμβασης – Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή ( UNFCCC) και πέραν των σημαντικών εκθέσεων που εξετάστηκαν, για το κλίμα, την ενέργεια και τη διασυνοριακή συνεργασία στη Μεσόγειο, ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία για τα μέλη της, να συναντήσουν διεθνείς εμπειρογνώμονες και οργανισμούς, και να συμμετέχουν σε συζητήσεις για το μέλλον της Μεσογείου σε σχέση με την Κλιματική Αλλαγή.
«Η COP22 στο Μαρακές δεν είναι απλά μια ακόμα παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για το κλίμα. Αξιοποιεί την υφιστάμενη δυναμική και θέτει σε εφαρμογή τη Συμφωνία του Παρισιού, την πλέον φιλόδοξη παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα που εγκρίθηκε ποτέ στην ιστορία» ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος και πρόσθεσε πως «η πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Μεσογείου, αλλά και η αξιοποίηση του αναπτυξιακού, του ανθρώπινου και του περιβαλλοντικού δυναμικού της, είναι οι βασικοί παράγοντες για την μακροπρόθεσμη ειρήνη και ευημερία της περιοχής. Η Κλιματική Αλλαγή απειλεί ευθέως τη σταθερότητα και την ευημερία της Μεσογείου, ή οποία είναι από τις πιο ευάλωτες περιοχές παγκοσμίως από τις αλλαγές στο κλίμα. Οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές της Μεσογείου, ως θεσμοί κοντά στον πολίτη και την περιοχή, έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην αλλαγή νοοτροπίας και στην κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσεων για το κλίμα και τις καθαρές μορφές ενέργειας».
Κατά τη συνεδρίαση εξετάστηκαν δύο θεματικές αναφορές, μία για την «Ενέργεια και το Κλίμα στη Μεσόγειο» και μία για τη «Διασυνοριακή συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου» ενώ υπήρξε και συνέδρια – συζήτηση για την «Εταιρική Σχέση για τη βιώσιμη πολιτική για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή στην Ευρωμεσογειακή περιοχή» με διακεκριμένους ομιλητές.
«Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια και να επισπευθεί η δράση για το κλίμα. Και η Ενέργεια βρίσκεται στην καρδιά της μάχης για το κλίμα. Η επίτευξη μιας οικονομίας μειωμένων εκπομπών CO2 αποτελεί ευκαιρία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της πραγματοποίησης επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια και οικολογική καινοτομία, πράγμα το οποίο θα δώσει ισχυρή ώθηση στις οικονομίες μας» ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος και υπογράμμισε: «Στο Παρίσι (COP21) ο κρίσιμος ρόλος των Πόλεων και των Περιφερειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναγνωρίστηκε επισήμως, πράγμα το οποίο είναι μία καλή αρχή, αλλά χρειάζεται να προχωρήσουμε περισσότερο. Απαιτείται η εξασφάλιση άμεσα των κατάλληλων χρηματοδοτικών μέσων για τη μετουσίωση των δεσμεύσεων σε απτά αποτελέσματα».

Τι είναι η ARLEM
Η Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση (ARLEM) συγκεντρώνει 80 μέλη από την Ε.Ε. και 15 Μεσογειακούς εταίρους οι οποίοι είναι εκπρόσωποι Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών και είναι πλατφόρμα για την προώθηση της τοπικής δημοκρατίας, του διαλόγου, της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της αποκεντρωμένης συνεργασίας μεταξύ των τριών ακτών της Μεσογείου.
Η Επιτροπή για τη Βιώσιμη Εδαφική Ανάπτυξη δημιουργήθηκε με απόφαση της 6ης συνόδου Ολομέλειας της ARLEM στις 15 Δεκεμβρίου 2014. Εκδίδει εκθέσεις που υποβάλλονται στην ετήσια Ολομέλεια της ARLEM για υιοθέτηση. Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε το 2015 και σήμερα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη στο πλαίσιο της COP22. Πριν από το 2014 ή ARLEM είχε δύο επιτροπές την Επιτροπή Οικονομικών, Κοινωνικών και Εδαφικών Υποθέσεων (ECOTER) και την Επιτροπή για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, οι οποίες συνενώθηκαν και σχημάτισαν την Επιτροπή Βιώσιμης Εδαφικής Ανάπτυξης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ