Αυστηρή προειδοποίηση Παυλόπουλου στην Αλβανία από την Πρέβεζα (vid)

Σε τρεις «πυλώνες» ήταν βασισμένη η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, στην Πρέβεζα, όπου βρέθηκε την Παρασκευή, στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου Συνεδρίου Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, απευθύνοντας αυστηρή προειδοποίηση στη γειτονική Αλβανία, σχετικά με τη στάση της απέναντι στους Έλληνες ομογενείς της Νότιας Αλβανίας.

«Εδώ στην όμορφη Πρέβεζα. Αισθάνομαι κι εγώ μαζί σας Ηπειρώτης», είπε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στους Ηπειρώτες ευεργέτες, κάνοντας ιστορικές αναφορές για τη συνεισφορά Ηπειρωτών στους εθνικούς αγώνες και στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Όπου στην Ελλάδα και όπου στην Αθήνα είμαστε περήφανοι εκεί υπάρχει ένα δημιούργημα ενός Ηπειρώτη».


Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις: «Τώρα που οριστικά και αμετάκλητα με τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, ξαναπήραμε το δρόμο μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Τώρα που θα αγωνιστούμε σκληρά όλοι μαζί για να γυρίσουμε πάλι εκεί που μας ανήκει, για τον τόπο μας, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη, δε μπορούμε να ξεχάσουμε ότι προτεραιότητα στην ανάπτυξη και ανάκαμψη αυτού του λαού έχει η Ήπειρος. Για λόγους ουσίας και συμβολισμών» και επισήμανε: «Θα πρωτοπορήσουμε στη δημιουργία της Ευρώπης, όπως τη θέλει ο κόσμος, την έχει ανάγκη ο κόσμος για να διαδραματίσει τον διαπλανητικό της ρόλο, όπως τη φαντάστηκαν οι ιδρυτές της. Την Ευρώπη των αρχών και των αξιών του ανθρωπισμού, του πολιτισμού, της δημιουργίας. Αλλά της δημιουργίας εκείνης που ταιριάζει στο ρόλο για τον οποίο η Ευρώπη γεννήθηκε, έπειτα από τους εφιάλτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Ιδιαίτερα στάθηκε όμως ο κ. Παυλόπουλος στην ομογένεια της Νότιας Αλβανίας: «Δε ξεχνάμε το χρέος απέναντι στην εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Τους ομοεθνείς μας. Και λέμε προς τη γείτονα Αλβανία, κάτι το οποίο είναι αυτονόητο. Οι ομοεθνείς μας εκεί πρέπει να ζήσουν σε κράτος δικαίου. Δεν είναι νοητό κάτι διαφορετικό, όταν η Αλβανία φιλοδοξεί να γίνει κράτος-μέλος της ΕΕ. Γνωρίζετε ότι τα βασικά συστατικά στοιχεία του ευρωπαϊκού δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι το κράτος δικαίου. Ή το τηρείς ή δε το τηρείς. Αν το τηρήσεις είναι μία καλή βάση για να προχωρήσεις την ευρωπαϊκή σου πορεία. Αν δε το τηρείς είναι ανάχωμα. Στην Ευρώπη δε γίνεται κανείς μέλος με εκπτώσεις» και πρόσθεσε: «Η Αλβανία οφείλει αν θέλει να πορευτεί στην Ευρώπη να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Είμαστε εδώ να το κρίνουμε κι εμείς, με βάση τη συμπεριφορά στους ομοεθνείς μας αν όντως συμβαίνει. Αυτά που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό πάντως –το λέμε πραγματικά με θλίψη- δεν είναι καλά σημάδια. Όσα συμβαίνουν σήμερα ιδίως με τις κατεδαφίσεις σπιτιών, που είναι εντελώς αυθαίρετες, δείχνουν ότι παραβιάζεται το κράτος δικαίου. Κι αυτό δεν διευκολύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής Αλβανίας».

Το πνεύμα της ομιλίας του συμπυκνώθηκε στη φράση: «Είμαστε εδώ έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ομοεθνών μας».

Χαιρετισμό πριν από το επίσημο δείπνο του Συνεδρίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Χρυσόστομος Δήμου. Δόθηκε στον κ. Παυλόπουλο ως δώρο ένας πίνακας ζωγραφικής, ενώ με τη σειρά του ο ΠτΔ βράβευσε για την προσφορά τους σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Κωνσταντίνο Καράλη Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της γαλακτοβιομηχανίας ΚΑΡΑΛΗΣ Α.Ε., τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων , Γιώργο Καψάλη και την Πρόεδρο του ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, Νατάσσα Μπέγκα.

http://www.atpreveza.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ