Εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας για τον Ελληνισμό του Πόντου στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας

Εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γιάννης Μόραλης» η Έκθεση φωτογραφίας για τον Ελληνισμό του Πόντου, που διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με τον Ποντιακό Σύλλογο Βίγλας «Οι πρόσφυγες» και τον Σύλλογο Φίλων Παναγία Σουμελά-Άρτας.
Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την φετινή συμπλήρωση 99 ετών από τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου και παρέστησαν μέλη των δυο συλλόγων, καθώς και μέλη Ποντιακών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής, ενώ ακούστηκαν ποντιακά τραγούδια, μέλη των συλλόγων χόρεψαν ποντιακούς χορούς συνοδεία ποντιακής λύρας και σερβιρίστηκαν ποντιακά εδέσματα.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης υπογράμμισε ότι η Άρτα δεν ξεχνά και τιμά τον Ελληνισμό του Πόντου, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που ξεριζώθηκαν από τους Τούρκους. «Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για το αυτονόητο, για την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα αυτής της συστηματικής γενοκτονίας 353.000 συμπατριωτών μας Ως Δήμος έχουμε έντονο το Ποντιακό στοιχείο κυρίως στη Βίγλα, αλλά και στην πόλη της Άρτας. Οι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν και ήρθαν στην Άρτα έκαναν οικογένειες, πρόκοψαν και η παρουσία τους τιμά την περιοχή μας. Σήμερα, με αυτήν εδώ την εκδήλωση τιμούμε εμείς τους ανθρώπους αυτούς. Μέσα από την έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάζουμε μπορούμε να δούμε την πορεία εγκατάστασης των πρώτων προσφύγων στη Βίγλα. Ως Δήμος θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στο Ποντιακό στοιχείο της περιοχής μας. Ιδιαίτερα του χρόνου, 100 χρόνια μετά την Γενοκτονία, θα αναδείξουμε ακόμη περισσότερο την πλούσια ιστορία, αλλά και την διαδρομή σας στα τεκταινόμενα της πόλης μας. Σκοπός μας είναι να διοργανώσουμε διήμερες εκδηλώσεις στις 18-19 Μαΐου με τη συμμετοχή όλων των ποντιακών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής (Άρτα, Βίγλα, Νέα Κερασούντα), αλλά και από όλη τη χώρα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιρογιάννης ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση καθώς και τους δύο συλλόγους, τον Ποντιακό Σύλλογο Βίγλας «Οι Πρόσφυγες» και στον Σύλλογο Φίλων Παναγία Σουμελά Άρτας.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αρταίων έχει παραχωρήσει χώρους στους δύο Συλλόγους, ώστε απερίσπαστα να αναπτύξουν τις δράσεις τους για τη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Παράλληλα, ευχαρίστησε και την φιλόλογο Κατερίνα Σχισμένου που είχε το συντονισμό της εκδήλωσης.
Η κεντρική ομιλία εκφωνήθηκε από την Ευρώπη Ευθυμιάδου με θέμα «99 χρόνια από το μεγάλο έγκλημα», ενώ η κ. Σχισμένου έκανε μια ιστορική εισαγωγή στο θέμα της Γενοκτονίας. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στους εκτοπισμούς από την Τραπεζούντα μέχρι και την τελική εγκατάσταση στη Βίγλα. «Στη Βίγλα το 1957 έφεραν από τα μέρη της Ρωσίας ορισμένες οικογένειες προσφύγων. Στη μέση του χωριού κτίστηκαν τα δύο πρώτα σπίτια και μετά άλλα 50 που τα έδωσαν με κλήρο. Έκτισαν το Δημοτικό Σχολείο και Παιδικό Σταθμό, το τότε «Σπίτι Παιδιού» από Ολλανδούς Επιστήμονες. Μετά από χρόνια επιβίωσης ιδρύθηκε ο Σύλλογος «Οι Πρόσφυγες». Ο ποντιακός ελληνισμός προσπαθεί να τιμήσει όλους εκείνους που έζησαν την τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής και έγιναν θύματα του νεοτουρκισμού. Επίσης υπενθυμίζει σε όλους τους λαούς ότι τη 19η Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ εγκαινίασε στη Σαμψούντα την τελευταία φάση γενοκτονίας με την οποία ολοκληρώθηκε η εξόντωση 353.000 Ελλήνων του Πόντου. Οι Πόντιοι του τιμούν τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας και ενισχύουν την προσπάθεια για αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και από την Τουρκία και από άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς μέσα από συλλόγους, που έχουν πετύχει αρκετά ως προς αυτήν την κατεύθυνση. Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού έχει αναγνωριστεί επισήμως από τη Βουλή των Ελλήνων, την Κύπρο, τη Σουηδία, πολιτείες των ΗΠΑ και περιφερειακές κυβερνήσεις στην Αυστραλία» ανέφεραν μεταξύ άλλων.
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Βαρέλης, ο Αντιδήμαρχος Αρταίων Μιχάλης Κοτσαρίνης, οι πρώην Αντιδήμαρχοι και νυν Εντεταλμένοι Σύμβουλοι Γιώργος Πανέτας και Άννα Κουτρούμπα, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ντίνος Παπαδημητρίου και Αναστασίου Σίμου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας Φώτης Ντζιμάνης και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.
Τέλος, η έκθεση φωτογραφίας θα παραμείνει ανοικτή έως τις 9 Ιουνίου και στόχος είναι να την επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία της περιοχής μας. Οι ώρες λειτουργίας είναι: Δευτέρα έως Παρασκευή 8:30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι και 5:00 το απόγευμα έως τις 8:30 το βράδυ και το Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ