Επίσκεψη μαθητών από το Αγρίνιο στον Άρειο Πάγο και στη ΓΑΔΑ

Στις 16 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του 1ου ΓΕ.Λ. Αγρινίου και του 7ου Γυμνασίου Αγρινίου στον Άρειο Πάγο και στη ΓΑΔΑ με συνοδούς καθηγητές τους Ευθύμιο Κότσαλο, Ελισάβετ Πολονύφη, Χρήστο Λύγδα, Ντόρα Μαργάρα, Ελένη Σκιαδά και Σταύρο Πατσέα.
Τα δύο σχολεία συνόδευσε η Επιμελήτρια Ανηλίκων Αγρινίου Ευτυχία Μανιάκη.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν να εξοικειωθούν οι μαθητές με τον χώρο απονομής της Δικαιοσύνης και να τον προσεγγίσουν βιωματικά μέσω της παρακολούθησης μιας δίκης.
Αρχικά οδηγηθήκαμε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας όπου για 40΄ περίπου λεπτά παρακολουθήσαμε την έναρξη και την πρόοδο της ακροαματικής διαδικασίας (συνεδρίαζε το τμήμα ποινικών υποθέσεων).
Στη συνέχεια στην αίθουσα της βιβλιοθήκης (παρατίθενται ακολούθως οι φωτογραφίες) μας υποδέχθηκαν ο Κ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας, η Κα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου και ο Κ. Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής με θερμό χαιρετισμό και συζήτησαν με τους μαθητές του Αγρινίου για τη λειτουργία του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης στην Ελλάδα.
Η Κα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών και των καθηγητών και πριν αποχωρήσουμε μας οδήγησε στο γραφείο της για να δουν από κοντά οι μαθητές τον χώρο όπου εργάζεται.
Στη συνέχεια, ακολούθησε επίσκεψη στη ΓΑΔΑ όπου ο Ταξίαρχος Γεώργιος Παπαπροδρόμου Δ/ντής της Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η Αστυνόμος Β΄ Όλγα Γαλάνη έκαναν μια ενδιαφέρουσα ομιλία στους μαθητές για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής δικτύωσης και επικοινωνίας όταν δεν γίνεται σωστή χρήση και παρακολουθήσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο που άπτονταν του cyber bulling (διαδικτυακός εκφοβισμός) με πραγματικούς διαλόγους από αληθινά περιστατικά.
Ακολούθως παρατίθενται κάποιες σκέψεις των μαθητών και φωτογραφίες:
Ελένη: «Θα προσπαθήσω, παρότι δύσκολο, να εκφράσω με λόγια αυτά που ένιωσα κατά την επίσκεψή μου στο χώρο του Αρείου Πάγου. Ο σεβασμός και το δέος που βίωσα αλλά και ο θαυμασμός μου για την άρτια λειτουργία της δικαστικής εξουσίας με έκανε να συνειδητοποιήσω την αξία της υπακοής στους νόμους και να νιώσω ασφαλής ως Έλληνας πολίτης σε μία εποχή, που δυστυχώς οι αξίες μας περνάνε κρίση».
Γιάννης: «Η περιήγησή μου στο χώρο του Αρείου Πάγου και η συμμετοχή μου στο διάλογο με τα ανώτερα στελέχη της Ελληνικής δικαστικής εξουσίας με έκαναν να κατανοήσω τη σπουδαιότητα της ενσυναίσθησης και του έννομου βίου στη καθημερινότητά μας. Έφυγα από το χώρο με το όνειρο της ειρηνικής συμβίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο σε μια εποχή όπου ο υλικός ευδαιμονισμός κυριαρχεί έναντι του κοινωνικού συμφέροντος».
Δήμητρα και Ελένη «Στα πλαίσια της διδακτικής επίσκεψής μας στους χώρους του Αρείου Πάγου και της επαφής που είχαμε με τους εκπροσώπους της ελληνικής δικαιοσύνης καταλάβαμε ότι η εφαρμογή των νόμων είναι καθαρά ατομική υπόθεση. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Σωκράτη που προτίμησε να πεθάνει τηρώντας τους νόμους της πολιτείας του».
Χρήστος Γ Γυμνασίου: « Παρ’  ότι δεν προορίζω τον εαυτό μου για τη θεωρητική κατεύθυνση, βρήκα την επίσκεψη στον Άρειο Πάγο αρκετά ενδιαφέρουσα και πιστεύω πως ήταν μια μοναδική εμπειρία. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο τρόπος διεξαγωγής της κάθε δίκης καθώς και η ενδυμασία των δικαστών και του Εισαγγελέα. Επίσης εντύπωση μου έκαναν οι διηγήσεις του Προέδρου και της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με την καθημερινότητά τους και της δυσκολίας των σπουδών τους».

Σταυρούλα Γ Γυμνασίου: «Τα λόγια {του Αντιεισαγγελέα, της Εισαγγελέως και του Προέδρου του Αρείου Πάγου} ήταν πηγαία και είχαν τη σοφία της ζωής. Συγκεκριμένα ο κ. Αντιεισαγγελέας μας προέτρεψε να επιλέξουμε ένα επάγγελμα που θα το αγαπάμε και που το θεώρησα ιδιαίτερα σώφρων καθώς αποτελεί το κλειδί  για μια ευτυχισμένη ζωή. Η  Εισαγγελέας κα Δημητρίου, μας συμβούλεψε να μιλάμε με σεβασμό στους συνανθρώπους μας. Ο λόγος της αυτός έδειχνε πόσο σημαντικό θεωρούσε τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των ανθρώπων, που κατά τη γνώμη μου είναι το χαρακτηριστικό που διασφαλίζει και την εύρυθμη λειτουργία του κράτους ώστε να μην οδηγούνται οι πολίτες σε παραβατική συμπεριφορά».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ