Θανάσης Καββαδάς: «Παρατείνονται οι συμβάσεις για το Βοήθεια στο Σπίτι (video)

Ομιλία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια πραγματοποίησε στην ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς.

Ο κ. Καββαδάς ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην ιστορική δικαστική απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, επισημαίνοντας ότι το 2013, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με ηγέτη τον Αντώνη Σαμαρά, και με τη συμβολή του τότε Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, συγκέντρωσαν και έστειλαν στον εισαγγελέα τις δικογραφίες που κίνησαν τα γρανάζια και οδήγησαν εντέλει, και πάλι επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη χθεσινή ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης, μια απόφαση-νίκη ολόκληρου του Συνταγματικού τόξου.

Χαιρέτισε την απόφαση και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η δημοκρατία θα έχει πάντα τους τρόπους να απομονώνει και να αποβάλει ό,τι την απειλεί, ενώ τόνισε ότι σήμερα πρέπει να είμαστε ενωμένοι, παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να διχάσει και να θολώσει τα νερά, γιατί ξέρει καλά ότι με δική του ευθύνη σήμερα δεν μπορούν να εφαρμοστούν στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής οι διατάξεις περί στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων και αυστηρότερες ποινές.

Έκανε εκτενή αναφορά στις διαδικασίες που προβλέπει το νομοσχέδιο για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, επισημαίνοντας ότι διασφαλίζει αφενός την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, χωρίς τις καθυστερήσεις δεκαετιών που υπήρχαν στις πολιτογραφήσεις, αφετέρου όμως διασφαλίζει ότι η απόδοση της ιθαγένειας γίνεται μόνο σε όποιον αποδεικνύει έμπρακτα ότι το επιθυμεί και το αξίζει.

Τόνισε ότι οι προϋποθέσεις που τίθενται και που διασφαλίζουν ότι ο υποψήφιος ενστερνίζεται τις αρχές και τις αξίες που έχτισαν το ελληνικό έθνος, ελέγχονται μέσω γραπτών εξετάσεων, τύπου πανελλαδικών στη γλώσσα, την ιστορία, τη γεωγραφία, από την άλλη όμως, οι διαδικασίες απλοποιούνται για όσους έχουν αφομοιωθεί στην ελληνική κοινωνία και ιδίως για τα τέκνα που γεννήθηκαν εδώ και φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία.
Εκτεταμένη αναφορά έκανε στην πρόβλεψη του άρθρου 29 του νομοσχεδίου για παράταση των συμβάσεων των 3.000 περίπου εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τονίζοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί εξυπηρετούν εδώ και 17-18 χρόνια σχεδόν 120.000 συνανθρώπους μας, και οι υπηρεσίες αποδείχθηκαν υπερ-πολύτιμες μέσα στην πανδημία.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση, διασφαλίζοντας τη συνέχιση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, δίνει οριστικά τέλος στην αγωνία αυτών των εργαζομένων, αλλά και των χιλιάδων ωφελουμένων, δίνοντας παράταση, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, στις συμβάσεις τους, μέχρι τη δημοσίευση του διορισμού των επιτυχόντων στους οριστικούς πίνακες διοριστέων της Προκήρυξης 4Κ/2020.

Τόνισε όμως ότι το σημαντικότερο είναι αυτή καθαυτή η προκήρυξη, για την κανονική, οριστική πρόσληψη των εργαζομένων στις θέσεις που επί τόσα χρόνια υπηρετούν.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε επιπλέον σε τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, με την οποία μειώνονται οι χρόνοι για την έκδοση των αποτελεσμάτων στην τελευταία προκήρυξη για πρόσληψη μονίμων ιατρών, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο και η Λευκάδα θα πάρει πολύ νωρίτερα τους γιατρούς που έχουν προκηρυχθεί.

Εκτεταμένη αναφορά έκανε στις διατάξεις που κωδικοποιούν τις αρμοδιότητες των Οικονομικών Επιτροπών των Δήμων, και επαναφέρουν την κυβερνησιμότητα στους Δήμους. Τόνισε ότι η ασυλλόγιστη εφαρμογή της απλής αναλογικής απείλησε με διάλυση πολλούς Δήμους και Περιφέρειες, κάτι το οποίο τώρα διορθώνεται, καθώς ξεκαθαρίζεται ο ρόλος της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και, επί της ουσίας, αποκαθίσταται η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα που δίνεται σε συμβούλους και επιστημονικούς συνεργάτες των δημάρχων να συντάσσουν μελέτες ή τεύχη δημοπράτησης για έργα των Δήμων, κάτι το οποίο, όπως ανέφερε, θα είναι ευεργετικό, ιδίως σε μικρούς δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο άρθρο 46, το οποίο δίνει τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, σε Περιφέρειες και νησιωτικούς δήμους να παρέχουν δωρεάν στέγη και σίτιση στο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στα σώματα ασφαλείας και στους αναπληρωτές δασκάλους και καθηγητές, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσία στις περιοχές δικαιοδοσίας τους.
Η αρχική διάταξη προέβλεπε πληθυσμιακό περιορισμό για τους νησιωτικούς δήμους στους 18.000 κατοίκους, κάτι που άφηνε εκτός ρύθμισης την Λευκάδα, αλλά και πολλά ακόμα νησιά. Ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στη Επιτροπή, να αποσύρει το πληθυσμιακό κριτήριο ώστε να συμπεριληφθεί και η Λευκάδα.

Ο κ. Λιβάνιος, καθώς και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, έκαναν αποδεκτό το αίτημά του. Ο κ.Καββαδάς τους ευχαρίστησε από το βήμα της Βουλής για την αποδοχή του αιτήματος, και τόνισε ότι πλέον η Λευκάδα θα μπορεί να δώσει ένα παραπάνω κίνητρο στους εργαζόμενους και τη δυνατότητα να εργαστούν στα νησιά Λευκάδα και Μεγανήσι.

Το βίντεο της ομιλίας του :

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ