Θ. Μωραΐτης: «Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου να ενισχυθεί τώρα – Το προσωπικό έχει υπερβεί τις δυνάμεις του»

Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου «Χατζηκώστα» επισκέφθηκε σήμερα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης. Συζήτησε με τον διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο, και τους εκπροσώπους γιατρών και νοσηλευτών.

«Ήθελα να δω από κοντά τους ανθρώπους που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη της πρώτης γραμμής», είπε ο βουλευτής, συμπληρώνοντας: «Μέσα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και χωρίς τη μέριμνα που απαιτείται, παλεύουν καθημερινά να αντεπεξέλθουν στο καθήκον τους. Εδώ και 10 μήνες έχουν αφεθεί στην τύχη τους, την ώρα που η πανδημία έχει κυριολεκτικά εξαντλήσει τις δυνάμεις τους».

Παράλληλα, τόνισε ότι «καθήκον της Πολιτείας είναι να στηρίξει έμπρακτα το υγειονομικό προσωπικό, να ενισχύσει κάθε πτυχή του ΕΣΥ, σε κάθε γωνιά της χώρας», καθώς και «να στρέψει το βλέμμα και στην Περιφέρεια, που μέχρι τώρα έχει αφήσει παντελώς παραμελημένη».

Ανέφερε ότι «η κυβερνητική αδιαφορία για προσλήψεις και την κάλυψη των κενών σε οργανικές θέσεις, μόνιμο και επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ, από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, δημιούργησε τεράστιες ελλείψεις, που είναι ορατές σε κάθε πτυχή του». Παράλληλα, έψεξε την κυβέρνηση για «αναλγησία και νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες», που «άφησαν πλήρως ακάλυπτο το χώρο της Δημόσιας Υγείας».

Αναφορικά με το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου, υπογράμμισε πως «είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί η διαδικασία μόνιμων προσλήψεων γιατρών –χειρουργού, καρδιολόγου, νεφρολόγου, γυναικολόγου- να καλυφθούν οι θέσεις του Παθολόγου, του Αναισθησιολόγου και του Ακτινοδιαγνώστη άμεσα», «να στελεχωθεί με τρεις επιπλέον νοσηλευτές και με δύο επισκέπτες υγείας», αφού «το εμβολιαστικό του κέντρο είναι αδύνατο να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στις ανάγκες της εμβολιαστικής διαδικασίας, τόσο τώρα, όσο και στην επόμενη φάση, που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού». Επιπλέον, επεσήμανε πως «είναι απαραίτητη και η αντικατάσταση των υποδομών του Νοσοκομείου, η οποία εκκρεμεί από το Νοέμβριο του 2018».

Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο κ. Μωραΐτης είπε πως «η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας μεγάλος και σημαντικός Νομός, με κομβικό ρόλο στη Δυτική Ελλάδα», με τη «στήριξη του Νοσοκομείου της Ι.Π. Μεσολογγίου να παίζει καθοριστικό ρόλο για την πορεία της διαδικασίας του εμβολιασμού στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και στην υπόλοιπη Περιφέρεια» σε αυτήν την «κρίσιμη καμπή της πανδημίας στην οποία βρισκόμαστε».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Σήμερα επισκέφθηκα το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου ‘Χατζηκώστα’.

Συνομίλησα με τον διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο, και τους εκπροσώπους γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι μου εξέφρασαν τα αδιέξοδα και τις αγωνίες τους.

Ήθελα να δω από κοντά τους ανθρώπους που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη της πρώτης γραμμής: τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το διοικητικό προσωπικό, τους καθαριστές και τις καθαρίστριες.

Μέσα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και χωρίς τη μέριμνα που απαιτείται, παλεύουν καθημερινά να αντεπεξέλθουν στο καθήκον τους.

Εδώ και 10 μήνες έχουν αφεθεί στην τύχη τους, την ώρα που η πανδημία έχει κυριολεκτικά εξαντλήσει τις δυνάμεις τους.

Η κυβερνητική αδιαφορία για προσλήψεις και την κάλυψη των κενών σε οργανικές θέσεις, μόνιμο και επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ, από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, δημιούργησε τεράστιες ελλείψεις, που είναι ορατές σε κάθε πτυχή του. Η αναλγησία και οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της άφησαν πλήρως ακάλυπτο το χώρο της Δημόσιας Υγείας.

Καθήκον της Πολιτείας είναι να τους στηρίξει έμπρακτα και να ενισχύσει κάθε πτυχή του ΕΣΥ, σε κάθε γωνιά της χώρας. Να στρέψει το βλέμμα και στην Περιφέρεια, που μέχρι τώρα έχει αφήσει παντελώς παραμελημένη, δημιουργώντας πολίτες δύο ταχυτήτων.

Η ενίσχυση του Νοσοκομείου του Μεσολογγίου είναι μέγιστη προτεραιότητα για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του, αλλά και τη διευκόλυνση της διαδικασίας του εμβολιασμού.

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να ολοκληρωθεί η διαδικασία μόνιμων προσλήψεων γιατρών –χειρουργού, καρδιολόγου, νεφρολόγου, γυναικολόγου- καθώς και να καλυφθούν άμεσα οι θέσεις του Παθολόγου, του Αναισθησιολόγου και του Ακτινοδιαγνώστη.

Επιπλέον, το Νοσοκομείο πρέπει να στελεχωθεί με τρεις επιπλέον νοσηλευτές και με δύο επισκέπτες υγείας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με άμεσες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

Προς το παρόν, το εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου λειτουργεί υπό συνθήκες πλήρους πίεσης και υποστελέχωσης, καθιστώντας αδύνατο να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στις ανάγκες της εμβολιαστικής διαδικασίας, τόσο τώρα, όσο και στην επόμενη φάση, που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

Οι επισκέπτριες υγείας που ως τώρα το στελεχώνουν είναι δύο –ενώ, για να λειτουργήσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα απαιτούνται τρεις, αλλά και τρεις νοσηλευτές και τρεις διοικητικοί.

Να μην ξεχνάμε ότι είναι απαραίτητη και η αντικατάσταση των υποδομών του Νοσοκομείου, η οποία εκκρεμεί από το Νοέμβριο του 2018.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της πανδημίας.

Η διαδικασία των εμβολιασμών πρέπει να προχωρήσει και πρέπει να πετύχει.
Αλλά αυτό δε θα γίνει ως δια μαγείας- δίχως σχέδιο και δίχως την ενίσχυση του ΕΣΥ και των νοσοκομειακών μονάδων της Περιφέρειας.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας μεγάλος και σημαντικός Νομός, με κομβικό ρόλο στη Δυτική Ελλάδα.

Η στήριξη του Νοσοκομείου της Ι.Π. Μεσολογγίου θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την πορεία της διαδικασίας του εμβολιασμού στο Νομό μας, αλλά και στην υπόλοιπη Περιφέρεια.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ