Κόνιτσα:Επέστρεψε η λειψανοθήκη της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μόλιστας

Την Κυριακή 4/02/2018 πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη, εκδήλωση για την επιστροφή προς τη Μητρόπολη Κονίτσης και την Κοινότητα Μόλιστας του Δήμου Κόνιτσας της λειψανοθήκης της Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μολίστης, η οποία είχε κλαπεί το 1976 μαζί με εικόνες του τέμπλου του Καθολικού της Μονής χάρις στο έμπρακτο ενδιαφέρον της οικογένειας του εφοπλιστή κ. Αθανασίου Μαρτίνου.
Η πολύτιμη λειψανοθήκη φέρει τα λείψανα των Αγίων Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Σιλβέστρου Πάπα Ρώμης και του Αγίου Μηνά και κοσμείται με τις αντίστοιχες εγχάρακτες μορφές Αγίων.
Η λειψανοθήκη αγοράστηκε το 2010 στην Αγγλία από τον Έλληνα εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και από τότε φυλασσόταν προσωρινά από τη Μητρόπολη Γλυφάδος στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη, του οποίου κτήτορας είναι ο ανωτέρω εφοπλιστής.

Μετά από την καθοριστική συμβολή του κυρίου Αθ. Μαρτίνου και την επικοινωνία των Μητροπόλεων Γλυφάδας και Κονίτσης, η λειψανοθήκη επαναπατρίζεται και θα φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος. Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης υπεγράφη το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής του κειμηλίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και απηύθυναν ευχαριστήριους λόγους προς τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ο Αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος Μάϊπας Ηγούμενος της Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μολίστης, εκπροσωπώντας την Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης, ο π. Γεώργιος , εκπροσωπώντας τη Μητρόπολη Γλυφάδας, ο κ. Ανδρέας Παπασπύρου Δήμαρχος Κόνιτσας, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Οδυσσέας Πότσης, ο κ. Γεώργιος Βέργος μέλος του Συμβουλίου της Ι.Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μόλιστας, ο κ. Ιωάννης Λέτσιος Πρόεδρος του Συλλόγου Μόλιστας, καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι από την Κοινότητα Μόλιστας του Δήμου Κόνιτσας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ