«Μεσολογγίτες Πρωθυπουργοί» -Συλλεκτική σειρά γραμματοσήμων από τα ΕΛ.ΤΑ.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά τα Ελληνικά Ταχυδρομεία συμμετείχαν στις Εορτές Εξόδου, με την έκδοση και κυκλοφορία ειδικής σειράς γραμματοσήμων με τίτλο «Μεσολογγίτες Πρωθυπουργοί».

Η συλλεκτική σειρά, παρουσιάσθηκε την Παρασκευή 30 Μαρτίου στο Μουσείο Οικογένειας Τρικούπη, όπου παρευρέθηκαν εκ μέρους των ΕΛ.ΤΑ. ο Διευθυντής Φιλοτελισμού Γεώργιος Ντζούρας, η Περιφερειακή Διευθύντρια Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου Αν. Βανδώρου, ο Διευθυντής καταστήματος Μεσολογγίου Βας. Παπούτσης, και ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας Λάζαρος Λαζαρίδης.

Κατά το χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος ανέφερε πως «Η συλλεκτική σειρά γραμματοσήμων είναι αφιερωμένη στην μεγάλη Πολιτική Ιστορία της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

Το μεγαλειώδες γεγονός της Εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων, άνοιξε το δρόμο της Ελεύθερης Ελλάδας. Το νεοσύστατο κράτος στα πρώτα βήματά του, έμελλε να έχει ως Πρωθυπουργούς του, απογόνους των Εξοδιτών. Πολιτικούς με ήθος και αρετή, που διατηρούσαν με πλήρη συνείδηση έντονο το αίσθημα της ευθύνης έναντι του Ελληνικού λαού, που -τότε- έβγαινε από αιώνες σκλαβιάς και μαρτυρίου.

Πέραν της ιστορικής, η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου αισθάνεται υπερήφανη για την πολιτική της παρακαταθήκη που άφησαν οι Μεσολογγίτες Πρωθυπουργοί Σπυρίδων Τρικούπης, Ζαφείριος (Ζηνόβιος) Βάλβης, Δημήτριος Ι. Βάλβης, Επαμεινώνδας Δεληγιώργης και Χαρίλαος Τρικούπης.

Οι πολιτικοί άνδρες κυβέρνησαν τη χώρα σε εποχές δύσκολες και κατέθεσαν τις δυνάμεις τους για ένα και μόνο σκοπό. Την πολιτική συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους και την θεμελίωσή του πάνω στο Δίκαιο και τη Νομιμότητα. Υπήρξαν οραματιστές μιας χώρας άξιας των προγόνων της, ρηξικέλευθοι ηγέτες με κύρος και υψηλό φρόνημα.

Οι πολυδιάστατες προσωπικότητές τους, άφησαν ανεξίτηλη τη γραφή τους στην Νεώτερη Ιστορία, υπηρετώντας το λαό και μόνον. Το Μεσολόγγι υπήρξε η γενέθλιος γη αλλά και το ίδιο το πεπρωμένο τους καθώς διαμόρφωσε την πολιτική τους φυσιογνωμία. Απεβίωσαν δε πένητες, αποδεικνύοντας περίτρανα το λόγο για τον οποίο εισήλθαν στην πολιτική ζωή του τόπου.

Το «αλωνάκι» της Εξόδου, πλούτισε αυτή τη χώρα με ανθρώπους των Γραμμάτων, της Τέχνης, του Πνεύματος και της Πολιτικής. Με ψυχές αυθεντικές που εργάσθηκαν συνειδητά έχοντας καρτερία και ανιδιοτέλεια. Ως ελάχιστο χρέος απέναντί τους, φέρουμε την ηθική ευθύνη να υπενθυμίζουμε στις νεώτερες γενιές πως ακόμη και στις δυσκολότερες στιγμές του Γένους μας, υπήρξαν άνθρωποι φωτισμένοι που μπήκαν μπροστάρηδες ανοίγοντας το δρόμο της ελεύθερης Ελλάδας».

Η τιμητική συμμετοχή των ΕΛ.ΤΑ. περιλαμβάνει την συλλεκτική σειρά γραμματοσήμων, τον ειδικό αναμνηστικό φάκελο με μετάλλιο, καθώς επίσης έκδοση με τη βιογραφία και το πολιτικό έργο των Πέντε Πρωθυπουργών, όπου την συγγραφική επιμέλεια είχε η Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Σοφία Λαναρά, με την υποστήριξη και συνδρομή του πολιτικού επιστήμονα και ιστορικού Νικολάου Χούτα.

Ο κ. Χούτας ο οποίος μίλησε στην εκδήλωση για την «Πολιτική κληρονομιά και παράδοση του Μεσολογγίου», συμμετέχει στην έκδοση με την βιογραφία και το πολιτικό έργο του Χαρίλαου Τρικούπη.

Η έκδοση είναι μεταφρασμένη σε δυο γλώσσες την αγγλική και τη ρωσική.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ