Συνάντηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για θέματα που αφορούν το Μεσολόγγι.

Τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε, κατόπιν προσκλήσεως, συνάντηση του Πρόεδρου κ. Βασίλη Σπυρόπουλου, του Γενικού Γραμματέα κ. Κωνσταντίνου Πασιόπουλου και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Πέτρου Παραγυιού με τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Νικόλαο Μπαλαμπάνη και τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Κωνσταντίνο Καρπέτα, στην έδρα της περιφέρειας.
Η συνάντηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που αφορούν την πόλη του Μεσολογγίου, αλλά και ευρύτερα τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και την καλλιέργεια της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Πιο συγκεκριμένα, στο επίκεντρο βρέθηκαν ο τομέας της τουριστικής ανάπτυξης, της Ενέργειας και ο τομέας ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.
Ο Εμποροβιομηχανικός αναφέρθηκε στις πολλαπλές προοπτικές που προσφέρει η πόλη για τουριστική ανάπτυξη, λόγω της βιοποικιλότητας που διαθέτει και ειδικότερα όσον αφορά στη γαστρονομία, στο θρησκευτικό τουρισμό και στην ορνιθοπαρατήρηση και ζήτησε από την Περιφέρεια να τοποθετήσει σε προτεραιότητα το συγκεκριμένο ζήτημα, παρέχοντας τα αναγκαία κονδύλια. Οι Αντιπεριφερειάρχες αναγνώρισαν τις δυνατότητες για ανάπτυξη, κυρίως του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή και δεσμεύτηκαν να συμβάλλουν στην προώθηση των προϊόντων της πόλης, μέσα από τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις, αλλά και την ενσωμάτωση της ιστοσελίδας του Συλλόγου (www.visitmes.gr) στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (www.western-greece.com).
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δημιουργία ενός κόμβου στην περιοχή Χαλαζιά, που θα συνδέει την Ιόνια Οδό με το Λιμάνι και τη Μαρίνα Μεσολογγίου και θα αποτελέσει ένα έργο πνοής για την πόλη. Η δημιουργία του κόμβου αυτού, θα επιτρέψει την άμεση πρόσβαση των επισκεπτών σε σημεία αναφοράς της πόλης και θα προσφέρει νέες δυνατότητες για ανάπτυξη στην περιοχή. Ο κ. Μπαλαμπάνης δήλωσε ότι η περιφέρεια έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Δέδε για τη διερεύνηση άμεσης εκπόνησης σχετικής μελέτης. Στη συνέχεια, έγινε η ανάδειξη του σημαντικού για την πόλη ζητήματος της δημιουργίας ΒΙΟ.ΠΑ (Βιοτεχνικό Πάρκο) στο Μεσολόγγι. Ο Σύλλογος ανέλυσε τις δυνατότητες και τις προοπτικές του παραπάνω εγχειρήματος, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με την πρωτογενή παραγωγή γης και θάλασσας στην περιοχή του Μεσολογγίου, τα οποία θα παραμείνουν ανεκμετάλλευτα, αν δεν δημιουργηθούν μεταποιητικές επιχειρήσεις που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στα εκλεκτά προϊόντα της περιοχής μας. Με αυτά τα στοιχεία τεκμηριώθηκε η αναγκαιότητα για χωροθέτηση ΒΙΟ.ΠΑ στην περιοχή του Μεσολογγίου. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, ζητήθηκε και η συνδρομή του Συλλόγου, για την οποία τα στελέχη μας δεσμεύτηκαν. Η Περιφέρεια, από την πλευρά της, επισήμανε ότι έχει εντάξει στο χωροταξικό της σχεδιασμό τη δημιουργία ΒΙΟΠΑ στο Μεσολόγγι.
Επιπλέον ένα θέμα που συζητήθηκε, ήταν η ενημέρωση του Συλλόγου για τις Ενεργειακές Κοινότητες, όπου πλέον με το νέο Θεσμικό Πλαίσιο δίνεται η δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας ή τη συμμετοχή σε αυτές μαζί με άλλους εταίρους και ανοίγεται ένα νέο πεδίο ανάπτυξης μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους και της εξοικονόμησης πόρων.
Όπως ανέφερε ο κος Μπαλαμπάνης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία έχει θέση σε ύψιστη προτεραιότητα τα θέματα της Ενέργειας, θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια εδραίωσης του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων με διάχυση των σχετικών ωφελημάτων στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία.
Τέλος, ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου εντάχθηκε στη δράση της Περιφέρειας «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα», με στόχο την ενίσχυση της αγαστής συνεργασίας και επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του Συλλόγου προσκάλεσε τους Αντιπεριφερειάρχες να πραγματοποιήσουν επισκέψεις στο Μεσολόγγι και κυρίως στις τοπικές επιχειρήσεις, πρόταση η οποία έγινε ευμενώς δεκτή από τους τελευταίους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ