Το Αμάρι στις φλόγες» ταξιδεύει για το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Διαστάσεις διεθνούς ενδιαφέροντος έχει λάβει και το δεύτερο ιστορικό ντοκιμαντέρ «Το Αμάρι στις φλόγες» και οι πρώτοι που αντέδρασαν με επιστολές τους στους παραγωγούς Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, μετά την λήψη του οπτικοακουστικού ντοκουμέντου, ήταν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ…

Ο κ. Γιούνκερ στην επιστολή του εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τις παραγωγές και αναφέρει ότι θα εξετάσει τους τρόπους για την περαιτέρω συνεργασία της Κομισιόν στο έργο των δυο δημιουργών, ενώ από την άλλη, η Γερμανίδα καγελάριος έδωσε εντολή στον Μορφωτικό Ακόλουθο της πρεσβείας της Γερμανίας στην Αθήνα Γιώργο Μονογιούδη να έλθει σε επαφή με τους συντελεστές και καθορίστηκε συνάντηση μαζί τους στα μέσα της προσεχούς βδομάδας.

ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στο μεταξύ, το δρόμο για το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει πάρει και «Το Αμάρι στις φλόγες» και ήδη ολοκληρώθηκαν και οι τελευταίες διαδικασίες για την συμμετοχή του στην διοργάνωση. Οι προβολές του εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα του 20ου επετειακού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που ανοίγει στις 2 του προσεχούς Μαρτίου και θα κλείσει στις 11 του ίδιου μήνα και υπόσχεται «ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του ντοκιμαντέρ».

Οι θηριωδίες των Γερμανών στις 22 Αυγούστου 1944 στα οκτώ χωριά του Αμαρίου και του Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου στους πρόποδες του βουνού «Κέντρος» και οι ομαδικές εκτελέσεις 164 αθώων κατοίκων σε αντίποινα της απαγωγής του Γερμανού στρατηγού Καρλ Κράιπε και της αντιστασιακής δράσης του πληθυσμού απέναντι στους κατακτητές, ήταν άγνωστες στο ευρύ κοινό, ακόμα και στην Κρήτη, και γίνονται γνωστές σήμερα μέσα από το αποκαλυπτικό ντοκουμέντο. Το φιλμ είναι διάρκειας 37 λεπτών, η έρευνα, το σενάριο και η παραγωγή είναι των Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, η σκηνοθεσία του Τάσου Μπιρσίμ, τα κείμενα αφηγείται ο δημοσιογράφος Στέλιος Φωκάς και τα γυρίσματα έγιναν από το τηλεοπτικό συνεργείο του Νίκου Σαράντου.

ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ…

Την αιματοβαμμένη μέρα του Αυγούστου, δυνάμεις του τακτικού γερμανικού στρατού, όπως είναι γνωστό, προχώρησαν με βάρβαρο τρόπο στα ολοκαυτώματα και τα εγκλήματα κατά των αμάχων σε εφτά χωριά του δήμου Αμαρίου(Άνω Μέρος, Δρυγιές, Βρύσες, Σμιλές, Καρδάκι, Γουργούθοι, Γερακάρι) και στην Κρύα Βρύση του δήμου Αγίου Βασιλείου.

«Το Αμάρι στις φλόγες», υπενθυμίζεται, από την περασμένη Άνοιξη έχει προβληθεί σε περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Κρήτης, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε δήμους, πολιτιστικούς συλλόγους, σχολεία και άλλους φορείς, ενώ δόθηκε δωρεά, για αξιοποίηση προς όφελος των μαθητών, από τους παραγωγούς στα σαράντα πέντε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ρεθύμνου. Στα μέσα του Δεκεμβρίου, εξάλλου, προβλήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και σε σεμινάριο μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας με θέμα την Προφορική Ιστορία.

Επίσης, η ίδια παραγωγή μαζί με την πρώτη των ίδιων συντελεστών που αναφέρεται στις πυρπολήσεις δώδεκα γυναικών και ενός ηλικιωμένου στην Καλή Συκιά, έχουν παραληφθεί ήδη στη Μελβούρνη της Αυστραλίας από τον πρόεδρο της ένωσης των αποδήμων Κρητών Αντώνη Τσουρδαλάκη για να προβληθούν κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις που ετοιμάζονται εκεί τον ερχόμενο Μάιο για την 77η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ