Τρίτη δόση εμβολίου: Οι ομάδες που παίρνουν σειρά μετά τους ανοσοκατεσταλμένους

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για την τρίτη δόση του εμβολίου. Όπως έχει προαναγγείλει ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες.

Η τρίτη δόση θα αφορά σε άτομα άνω των 60 ετών και πιθανόν στους υγειονομικούς, όπως είπε ο ίδιος. Τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα και πώς θα γίνει.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα έχει ήδη ανοίξει για τους ανοσοκατεσταλμένους.

Όπως έχει επισημάνει ο κ. Θεμιστοκλέους, «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα μας καθορίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες. Επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι, έχουμε ήδη ανοίξει τους ανοσοκατασταλμένους, και θα προχωρήσουμε και στους υπόλοιπους».

Τρίτη δόση εμβολίου: Πού έχει καταλήξει η Επιτροπή

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Επιτροπή έχει καταλήξει στην ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσουν τους ανοσοκατασταλμένους και είναι η ομάδα των συνανθρώπων μας που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αφενός και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται κυρίως από την ηλικία και από το ιστορικό της έκθεσης του ατόμου στον ιό.

Διαπιστώθηκε ότι άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες πληθυσμού με ανάγκη να πάρουν μία αναμνηστική δόση.

Επίσης, τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπόκρισης, από μελέτες που εξετάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών δείχνουν ότι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την 3η δόση όπως οι υγειονομικοί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά κυρίως και για την αποφυγή της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών απομακρύνονται λόγω λοίμωξης από τα καθήκοντα τους στους χώρους των νοσοκομείων ή των άλλων χώρων παροχής υγείας.

 

Πηγή: enikos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ