Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου

Με λαμπρότητα και αθρόα συμμετοχή των πιστών τιμήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ο θρίαμβος της Αγίας μας Εκκλησίας κατά της εικονομαχίας και η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 9 Μαρτίου 2020.

Του Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, συμπαραστατούμενος από τους ιερείς του Ναού. Μεταξύ των πιστών που εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό ήταν οι εκπρόσωποι του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε στην λιτάνευση των Ιερών Εικόνων κατά την τάξη της Εκκλησίας μας, ενώ αντί κηρύγματος αναγνώσθηκε από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου, όπως έγινε και σε όλους τους Ιερούς Ναούς.

Στην Ποιμαντορική Εγκύκλιο ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς αναφερθηκε στην λαμπρότητα της ημέρας για την Ορθοδοξία, αφού «εορτάζει η σώζουσα ορθόδοξος πίστι μας, και η Εκκλησία μας υπενθυμίζει τους αγώνες των αγίων πατέρων της», ενώ επισημαίνοντας τη διδασκαλία της Εκκλησίας, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η ορθοδοξία μας δεν είναι εγωκεντρικός και ανθρωποκεντρικός παπισμός, ούτε ανθρώπινος ορθολογιστικός προτεσταντισμός. Η αγία μας Εκκλησία ονομάζεται Ορθόδοξος γιατί διατηρεί, φρονεί, πιστεύει και ασπάζεται ορθά την γνησία αποκεκαλυμμένη διδασκαλία του Χριστού, των θεοκηρύκων Αποστόλων και Πατέρων περί του Τριαδικού Θεού και των όντων.
«Ορθοδοξία εστί αψευδής περί Θεού και κτίσεως υπόληψις» διδάσκει ο όσιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης. Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γράφει: «Η πίστις μου είναι αυτή την οποία ήκουσα από τα θεία λόγια, την οποία εδιδάχθην παρά των αγίων πατέρων, την οποία εδίδαξα κατά πάντα καιρόν ομοίως, χωρίς να συμμορφούμαι προς τας διαφόρους περιστάσεις και τους διαφόρους καιρούς. Την πίστην αυτήν δεν θα παύσω να διδάσκω. Μαζί της εγεννήθην και με αυτήν απέρχομαι της παρούσης ζωής».


Μέσα στην ορθόδοξο Εκκλησία δεν έχουμε μόνο καταφανή αδιάκοπη ιστορική συνέχεια, από την εποχή του Κυρίου και των Αποστόλων. Έχουμε κυρίως και προπαντός την ιδία πίστι, το ίδιο πνεύμα, το ίδιο ήθος με την πρώτη Εκκλησία.
Ακριβώς επειδή κατέχει η ορθοδοξία ανόθευτη και σώζουσα την αλήθεια, ο διάβολος και τα όργανά του επί είκοσι αιώνες, αγωνίζονται να εξαλείψουν την ορθόδοξο πίστι».
Επίσης ο Σεβασμιώτατος εφιστώντας την προσοχή των πιστών προς την ορθόδοξη αλήθεια, αναφέρθηκε στις κατά καιρούς αιρέσεις, αλλά και την πολεμική που δέχεται η Ορθόδοξη Εκκλησία επισημαίνοντας τα εξής:
«Όσο και αν πολεμείται η Ορθόδοξος Εκκλησία μας, ως αληθινή που είναι, δεν φοβάται. Σε όσους την πολεμούν απαντά ο ιερός Χρυσόστομος: «Άνθρωπον εάν πολεμής η ενίκησες η ενικήθης. Εκκλησίαν εάν πολεμείς, νικήσαι αμήχανον. Ουδείς Εκκλησίας δυνατώτερος, άνθρωπε. Λύσον πόλεμον ίνα μη καταλύση σου την δύναμιν. Μη είσαγε πόλεμον εις ουρανόν».
Η Εκκλησία μας δεν κινδυνεύει αλλά κινδυνεύουμε εμείς, εάν μείνουμε κοντά και συσχηματιζόμαστε με εκείνους που πολεμούν και αλλοιώνουν την ορθόδοξο αλήθεια. «Στώμεν καλώς» λοιπόν! Όπως οι άγιοι Απόστολοι, οι άγιοι Πατέρες, ομολογηταί, μάρτυρες, νεομάρτυρες, δεν πρόδωσαν την ορθόδοξο αλήθεια και την Εκκλησία, έτσι κι εμείς ας θελήσουμε να μιμηθούμε το παράδειγμά τους. Τίποτα άλλο παρά μόνον η ορθόδοξος πίστι και η ορθόδοξος Εκκλησία θα σώση τον κόσμο και τον καθένα μας».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ