Κορονοϊός – 79 θάνατοι – 20 νέα κρούσματα

Κατάτην σημερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο κ Τσιόρδας ανακοίνωσε 20 νέα κρούσματα, 6 νέα θύματα, με τον σύνολικό αριθμό των θανάτων να ανέρχεται πλέον στους 79.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 73 έτη.
Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 90 ασθενείς με διάμεση ηλικία τα 65 έτη.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1.755.
Εννέα έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν διεξαχθεί συνολικά 26.193 έλεγχοι.

Σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε νέους, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι είναι ένας ιός που δεν έχουμε ανοσία, άρα μπορούν να νοσήσουν όλοι, και νέοι.

Η Ιταλία καταγράφει 25% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας από 19-50 ετών. Στην Ισπανία το 33% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι ηλικίας κάτω των 44 ετών.

Στις ΗΠΑ, το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων καταγράφει 29% των περιπτώσεων της νόσου σε ηλικίες 20-44 ετών.

Στην Ελλάδα, στο σύνολο των κρουσμάτων που έχουμε πληροφορία, το 45% της νόσου έχει καταγραφεί σε ηλικίες 40-64 ετών, ενώ ένα 31% της νόσου έχει καταγραφεί σε ηλικίες 18-39 ετών. Στα παιδιά, έχει καταγραφεί, μόλις το 2,7% της νόσου, 47 κρούσματα, έχουν καταγραφεί.

Σήμερα συνεδρίασε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για διάφορα θέματα, ένα από τα οποία ήταν η εκπόνηση ειδικών οδηγιών για αιματολογικούς και ογκολογικούς ασθενείς σε συνεργασία με ειδική ομάδα του ΕΚΠΑ. Ο ιός διασπείρεται τόσο γρήγορα που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν διακόψει την ιχνηλάτηση επαφών, μια δράση που με πολλή δυσκολία συνεχίζουμε στην πατρίδα μας, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Χθες Κυριακή, ανακοινώθηκαν επιπλέον από τον ΕΟΔΥ ειδικές δράσεις για τη λήψη μέτρων διασφάλισης επάρκειας στα αποθέματα αίματος. Έχουν συλλεχθεί περίπου 4.000 μονάδες αίματος.

Άκουσα από τον διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας των ΗΠΑ «πως δεν κάνουμε το χρονοδιάγραμμα εμείς, ο ιός το κάνει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίοδρας και πρόσθεσε πως πρέπει να ανταποκρινόμαστε συνεχώς σε αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στην πρώτη γραμμή, στα ιατρεία, στα επείγοντα, στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ.

Οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των μέτρων δείχουν ότι ο στόχος εβδομάδα με την εβδομάδα επιτυγχάνεται, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάλλον δικαιώνουν την κοινή μας προσπάθεια και αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, αρκεί να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα.

Παράλληλα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος, αλλά και ο πιο κρίσιμος μήνας και ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

Όσον αφορά στο επιχειρησιακό σκέλος, ενημέρωσε ότι από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων μέχρι και χθες είχαν επιβληθεί 21.308 πρόστιμα για παραβάσεις σχετικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας πολιτών.

Πηγή ΕΡΤ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ