Με επιτυχία η Αιτωλοακαρνανική γιορτή – κοπή βασιλόπιτας της ΠΑΝ.ΣΥ., στην αίθουσα «ΟΛΥΜΠΙΑ» του ξενοδοχείου DIVANI CARAVEL.

Η προσέλευση των φίλων Αιτ/νων ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, για άλλη μια χρονιά, κάτι που έχει σταματήσει πλέον να μας εκπλήσσει ως διοργανωτές, καθώς τα τελευταία 8 χρόνια υπάρχει μια δυναμική και αυξανόμενη πορεία της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Η μεγαλύτερη αίθουσα του ξενοδοχείου γέμισε ασφυκτικά από Αιτωλοακαρνάνες και φίλους που τίμησαν την εκδήλωσή μας και τους ευχαριστούμε. Η ΠΑΝ.ΣΥ ενώνει όλους τους Αιτωλοακαρνάνες, είναι μια μεγάλη οικογένεια και η ελπιδοφόρα δύναμη των ετεροδημοτών, λειτουργεί προς όφελος του κοινού καλού για το Νομό μας.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην επέτειο για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των ΕΛΛΗΝΩΝ του ΠΟΝΤΟΥ και στις αξέχαστες Πατρίδες.
Η κεντρική παρουσίαση έγινε από τη Γ. Γραμματέα του Κ.Σ. της ΠΑΝ.ΣΥ. κ Λίτσα Μπαμπάτσικου και το πρόγραμμα κύλισε ομαλά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε καθορίσει το Κ.Σ., ενώ κατά τη διάρκεια της προσέλευσης και της τακτοποίησης των προσκεκλημένων, παρουσιάζονταν στις δυο οθόνες της αιθούσης, εικόνες από τα 30 χρόνια δράσης της ΠΑΝ.ΣΥ., καθώς και φωτογραφίες όλων σχεδόν των χωριών της Αιτ/νίας και των υπέροχων φυσικών τοπίων του νομού μας.
Ο πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. κ. Παναγιώτης Ηλ. Χολής, καλωσόρισε τους καλεσμένους με απλό, συναισθηματικό, ανθρώπινο, πηγαίο και αυθόρμητο λόγο. Ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στο Κ.Σ και όσους εθελοντικά βοήθησαν στην άρτια οργάνωση και υλοποίηση του προγράμματος.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για θέματα του Νομού που χρήζουν άμεσης λύσης και εστίασε στο θέμα τις εκτροπής του Αχελώου, που μας προέκυψε τους τελευταίους μήνες, με τη απαράδεκτη και προσβλητική για τους Αιτωλοακαρνάνες ανακοίνωση για επανεκκίνηση των έργων της εκτροπής.
Ανέφερε ότι η ΠΑΝ.ΣΥ συνεχίζει να είναι ενάντια στο έργο της εκτροπής του Αχελώου και ότι σε λίγες μέρες θα δημοσιευτεί σχετικό ψήφισμα και κάλεσε όλους τους θεσμικούς φορείς του Νομού σε κοινή σύσκεψη για το θέμα και συγχρόνως αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας.
Ο πρωθιερέας του Ιερού ναού Αγίου Σπυρίδωνα Πειραιά πατήρ Βασίλειος Πόπης ευλόγησε την πίτα, που κόπηκε από τον πρόεδρο και μοιράστηκε στις ομοσπονδίες και στους προσκεκλημένους. Το φλουρί, συμπωματικά, έπεσε στη ΠΑΝ.ΣΥ.
Το ειδικό αφιέρωμα για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου παρουσιάστηκε στη μέση του προγράμματος της εκδήλωσης, με ομιλία από τη Γ. Γραμματέα του συλλόγου Ποντίων Μπαρμπαλιού κ. Άννα – Μαρία Προκοπίδου, με προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ, που συγκίνησε τους παραβρισκόμενους και ποντιακούς χορούς από το εκπληκτικό χορευτικό του συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού ‘’Αξέχαστες Πατρίδες’’ που απέσπασε τα ζεστά χειροκροτήματα των καλεσμένων.
Ευχάριστη και συγχρόνως συγκινητική στιγμή, όταν η κ. Σταυρούλα Μπερερή τραγούδησε το καταπληκτικό τραγούδι «ΣΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ Τ’ΑΓΙΑΝΕΡΙΑ…ΣΩΠΑ ΜΑΝΑΜ…» για τον ξεριζωμό των Ελλήνων.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάβανε: παρουσιάσεις παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα της Ο.Π.ΣΥ.Ξ. και των πολιτιστικών συλλόγων: Χαλκιοπουλιτών Βάλτου, Στρανωμιτών Ναυπακτίας, Φλωριαδιτών Βάλτου, Εμπεσιωτών Βάλτου, Περδικακιωτών Βάλτου, Ποντίων Μπαμπαλιού Βάλτου και Λευκού-Ανάληψης Τριχωνίδας. καθώς και βραβεύσεις Αιτωλοακαρνάνων και φορέων του νομού για τις επιδόσεις τους, την ξεχωριστή τους δράση και την προσφορά τους στο νομό μας.
Στους βραβευόμενους δόθηκαν τιμητικές πλακέτες ως αναγνώριση των πολύτιμων υπηρεσιών. Μέσα από τις βραβεύσεις η ΠΑΝ.ΣΥ, αναγνωρίζει και τιμά τις αξίες, τις αρχές, το έργο, την αγάπη και όποια προσπάθεια προάγει τον άνθρωπο, τη ζωή, τον πολιτισμό, τα γράμματα και προσφέρει υπηρεσίες στο νομό μας.
ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ:
Η εταιρεία AGRINO ΕΥ.ΓΕ Πιστόλας ΑΒΕΕ για την επιχειρηματική της δράση και την πολυετή προσφορά της στην οικονομία του Νομού και γενικότερα της χωράς μας. Παρουσιάστηκε στις οθόνες σχετική προβολή και το ιστορικό της ανέγνωσε η Γ. Γραμματέας του συλλόγου Χαλκιοπουλιτών Μελίνα Πλεξίδα. Την αναμνηστική πλακέτα παρέλαβε η αντιπρόεδρος του Δ.Σ κ. Βασιλική Πιστόλα, από τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της ΠΑΝ.ΣΥ κ. Παναγιώτη Χριστόπουλο.
Η εταιρεία ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ «Χαρίλαος Τρικούπης» για το έργο της και τις δράσεις της στο νομό μας μέσα και από την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Προβλήθηκε σχετική παρουσίαση του έργου της και των δράσεων της και το ιστορικό της ανέγνωσε η Γ. Γραμματέας του συλλόγου Χαλκιοπουλιτών Μελίνα Πλεξίδα. Την αναμνηστική πλακέτα παρέλαβε ο κ. Ιωάννης Φρέρης, δ/ντης εταιρικής επικοινωνίας και αειφόρου ανάπτυξης, από το μέλος του Κ.Σ της ΠΑΝ.ΣΥ και πρόεδρο της Ο.ΣΥ.Ν κ. Δήμητρα Δημαδάμα.
Η Δομή-φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Αγρινίου, για το έργο της και την κοινωνική προσφορά προς το άνθρωπο και ειδικά στην περίθαλψη και φροντίδα των κακοποιημένων γυναικών. Προβλήθηκε σχετική παρουσίαση του σπουδαίου, ανθρώπινου έργου της. Το ιστορικό της Δομής ανέγνωσε η Γ. Γραμματέας του συλλόγου Χαλκιοπουλιτών Μελίνα Πλεξίδα. Την αναμνηστική πλακέτα παρέλαβε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Νίκος Παπαναστασίου, από το β΄ αντιπρόεδρο της ΠΑΝ.ΣΥ κ. Δημήτρη Αλεξανδρή, παρουσία του αντιδημάρχου και αναπληρωτή δήμαρχου κ. Κώστα Καλαντζή.
Ο Συγγραφέας – ερευνητής κ.Νίκος Τέλωνας, για το πλούσιο ιστορικό- ερευνητικό του έργο που αφορά το νομό μας γενικότερα. Προβλήθηκε σχετική παρουσίαση του πλούσιου έργου του. Το βιογραφικό του ανέγνωσε η αντιπρόεδρος του συλλόγου φλωριαδιτών κ. Μάνθα Καραδήμα. Ο κ. Τέλωνας παρέλαβε την αναμνηστική πλακέτα από το πρόεδρο της Ο.ΣΥ.ΒΑ κ. Θανάση Κουρέτση.
Το Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αγρινίου, για το έργο του και την κοινωνική προσφορά προς το άνθρωπο και ειδικά στον ευπαθή πληθυσμό. Προβλήθηκε σχετική παρουσίαση του σπουδαίου, ανθρωπιστικού του έργου και το ιστορικό του ανέγνωσε η αντιπρόεδρος του συλλόγου Φλωριαδιτών κ. Μάνθα Καραδήμα. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο πρόεδρος του παραρτήματος κ. Κώστας Μπόκας από τον πρόεδρο της ΠΑΝ.ΣΥ κ. Παναγιώτη Χολή.
Τα χορευτικά των συλλόγων κατά σειρά εμφάνισης: ΠΕΡΔΙΚΑΚΙΩΤΩΝ, ΣΤΡΑΝΩΜΙΤΩΝ, ΦΛΩΡΙΑΔΙΤΩΝ, Ο.Π.ΣΥ.Ξ., ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΠΑΜΠΑΛΙΟΥ, ΛΕΥΚΙΩΤΩΝ – ΑΝΑΛΗΨΙΩΤΩΝ, ΕΜΠΕΣΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΙΤΩΝ, μας ταξίδεψαν στην Ελλάδα και στις χαμένες πατρίδες, παρουσιάζοντας χορούς από Ρούμελη, Ήπειρο, Μακεδονία, Καππαδοκία, Πόντο, Θεσσαλία, και Μέγαρα. Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, ξεδίπλωσαν το χορευτικό τους ταλέντο και απέσπασαν το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Ήταν όλες και όλοι τέλειοι!!!
Η ΠΑΝ.ΣΥ αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές τους, τους απένειμε τιμητικό βραβείο.
Για τον σύλλογο Περδικακιωτών το βραβείο παρέλαβε ο χοροδιδάσκαλος κ. Ματσιούλας Κώστας, από τον πρώην πρόεδρο της Ο.ΣΥ.ΒΑ κ. Σαλαούνη Χρήστο.
Για τον σύλλογο Στρανωμιτών το βραβείο παρέλαβε η αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Νικολίτσα Κωστούλα-Ζαβρά από το μέλος της ΠΑΝ.ΣΥ κ. Κώστα Λόη.
Για τον σύλλογο Φλωριαδιτών το βραβείο παρέλαβε η Αντιπρόεδρος του συλλόγου Μάνθα Καραδήμα από την Πρόεδρο της Ο.ΣΥ.Ε.Μ. κ. Αγγελική Μπερερή.
Για την Ομοσπονδία Πολιτιστικών ΣΥλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.), το βραβείο παρέλαβε η κ. Μαρία Ματζάνα από τον Α’ αντιπρόεδρο της ΠΑΝ.ΣΥ κ. Αρσένη Δημήτρη.
Για τον σύλλογο Ποντίων Μπαμπαλιού το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος κ. Φάνης Κοντοχρήστος από τον πρόεδρο του συλλόγου Χαλκιοπουλιτών κ. Ευάγγελο Τσιούνη.
Για τον σύλλογο Λευκιωτών – Αναληψιωτών το βραβείο παρέλαβε η κ. Αρτεμισία Σταθοπούλου για τον σύλλογο Λευκιωτών και η κ. Μαρία Αντωνίου για τον σύλλογο Αναληψιωτών, από τον πρόεδρο της Ο.ΣΥ.Τ κ. Δημήτρη Χριστόπουλο.
Για τον σύλλογο Εμπεσιωτών το βραβείο παρέλαβε η κ. Κατερίνα Παπαδημητρίου, από την γραμματέα της ΠΑΝ.ΣΥ κ. Λίτσα Μπαμπάτσικου.
Για τον σύλλογο Χαλκιοπουλιτών το βραβείο παρέλαβε η Πολιτιστική Γραμματέας του συλλόγου Γωγώ Μαυροειδή από τον Πρόεδρο της Ο.Π.ΣΥ.Ξ κ. Στεργίου Δημήτρη.
Μοιράστηκαν σε όλους τους καλεσμένους, άνθη σε γλαστράκια και προσφέρθηκαν Βασιλόπιτα, καφές – χυμός, τσαί και cookies. Διακινήθηκε σωστά η λαχειοφόρος αγορά και οι τυχεροί κερδίσανε υπέροχα δώρα, ευγενική προσφορά των φίλων και επιχειρηματιών του Νομού μας.
Ήταν μια υπέροχη γιορτή σε οικογενειακή, πολιτισμένη ατμόσφαιρα, ευχάριστο και φιλόξενο περιβάλλον και με ανεβασμένα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, δείγμα της δουλειάς και της σοβαρότητας που συνηθίζει να παρουσιάζει η Συνομοσπονδία.
Τα χορευτικά στο τέλος της εκδήλωσης ενώθηκαν όλα μαζί και χόρεψαν ανάμεσα στους καλεσμένους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τους και όλοι μαζί δημιούργησαν ατμόσφαιρα γλεντιού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους και εκπρόσωποι θεσμών, όπως: ο Πρωτοπρεσβύτερος του Αγίου Σπυρίδωνα Πειραιά π. Βασίλειος Πόπης, οι βουλευτές Μάριος Σαλμάς, Σπήλιος Λιβανός, Γιώργος Βαρεμένος, Θάνος Μωραΐτης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Ιωάννης Τσιώλος, ο π. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο π. βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων Νώντας Λαμπρακάκης, ο αντιδήμαρχος δήμου Ηλιούπολης Χρήστος Καλαρύτης, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης Δήμου Ξηρομέρου Λευτέρης Μάντζαρης, ο πρώην Υπουργός Δημήτρης Στρατούλης – μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΕ, ο Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας καθηγητής Παναγιώτης Κοντός, οι πρώην Πρόεδροι της ΠΑΝ.ΣΥ Πάνος Τρυφιάτης και Αλέκος Καλοσπύρος, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ Αλέκος Σάββας, ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξηρομέρου συγγραφέας Νίκος Μήτσης, ο εκδότης της εφημερίδας «ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ» Χρυσόστομος Πατούλας, ο πρώην Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης, η εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Ζέφη Δημαδάμα, η Μαρία Καλπουζάνη -Ν.Δ, ο Σωτήρης Κοντονάσιος – ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων Πάνος Σόμπολος, ο δημοσιογράφος και ποιητής Κωστής Τσιάκαλος, ο δημοτικός σύμβουλος Ξηρομέρου Γιάννης Ζορμπάς, ο Γυμνασιάρχης Άρης Μπιτσώρης, Πρόεδροι, Μέλη, Εκπρόσωποι Συλλόγων, εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων, του δημοσιογραφικού χώρου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, συγγραφείς και εκδότες.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους που μας τίμησαν με την παρουσία τους, τον Πατέρα Βασίλειο Πόπη που ευλόγησε την πίτα, τον Αχελώο TV για την κάλυψη της εκδήλωσης, τους φωτογράφους Γιώργο Τσέλιο (xiromero news) Σπύρο Μπενέκο (mpampini in) Λάμπρο Λιάσκο (vlyziananews) Χρήστο Μπόνη, για την φωτογραφική κάλυψη – προβολή της εκδήλωσης, τους δωροθέτες για τις προσφορές δώρων της λαχειοφόρου. Τις χορευτικές ομάδες για την άψογη επαγγελματική τους εμφάνιση και τις μεγάλες χορευτικές τους ικανότητες που παρουσίασαν, καθώς και τους συλλόγους τους, που επωμίζονται το οικονομικό βάρος της ενοικίασης των παραδοσιακών φορεσιών και την πληρωμή των χοροδιδασκάλων. Ευχαριστούμε θερμά την φίλη μας Ντίνα Καρανίκα για την βοήθεια που μας προσέφερε πριν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον ακούραστο και πάντα φιλότιμο Ευάγγελο Κ. Τσιούνη (Πρόεδρο του συλλόγου Χαλκιοπουλιτών) για την οργάνωση και επιμέλεια της παρουσίασης και τον συντονισμό των χορευτικών ομάδων.
ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
Οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει η ζωή να είναι όλες ευχάριστες και οι ομορφότερες, για τον καθένα ξεχωριστά και για όλα τα μέλη των οικογενειών μας. Με πράξεις αληθινής αγάπης να ζεσταίνουμε τις καρδιές των ανθρώπων.
Η ΠΑΝ.ΣΥ ΕΝΩΝΕΙ και ΓΕΦΥΡΩΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ! Το ΠΑΝ. ε ΣΥ και οι άλλοι.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ