Πρώτος Δήμος στη χώρα τα Γιάννενα στην οικονομική διαχείριση, τη διαφάνεια και τις υπηρεσίες

Τα πορίσματα της νέας του μελέτης «Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων» στο πλαίσιο του Φόρουμ Δήμοι και Επιχειρηματικότητα του Money Show Athens 2019 παρουσίασε την Κυριακή 20 Ιανουαρίου το ΚΕΦίΜ «Μάρκος Δραγούμης».
Ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων αξιολογεί τις δημοτικές αρχές της χώρας βάσει των επιδόσεών τους σε τρία βασικά πεδία: την οικονομική διαχείριση, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες.

Εντοπίζει τις βέλτιστες πρακτικές και αναδεικνύει τα θετικά παραδείγματα των δημοτικών αρχών που έχουν καταφέρει να αξιοποιούν αποτελεσματικά τους διαθέσιμους σε αυτές πόρους εν μέσω των έντονα γραφειοκρατικών περιορισμών του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου.

Για την καλύτερη μελέτη των στοιχείων οι δήμοι ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές κατηγορίες (αστικοί, μικτοί, μικροί νησιωτικοί και ηπειρωτικοί κ.λπ.).

Ο Δήμος Ιωαννιτών εντάχτηκε στην κατηγορία των αστικών δήμων και αναδείχτηκε πρώτος με συνολική βαθμολογία 57,17, ενώ ακολουθούν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Καλλιθέας, Αμπελοκήπων, Δάφνης και Αχαρνών.
Η βαθμολογία του αυτή μάλιστα ανέδειξε το Δήμο Ιωαννιτών ως έναν από τους δέκα πιο αποτελεσματικούς Δήμους, ανεξαρτήτως κατηγορίας, της Ελλάδας.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της μελέτης αυτής ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, δήλωσε τα εξής:
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την κατάταξή μας ως ο πρώτος αστικός Δήμος της χώρας σε τομείς όπως η οικονομία, η διαφάνεια, η λογοδοσία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Στόχος μας από την αρχή της θητείας μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα δήμο οικονομικά υγιή βαδίζοντας στα πρότυπα της χρηστής διαχείρισης, λογοδοτώντας πάντα δημόσια για τις αποφάσεις και τις πράξεις μας, έχοντας παράλληλα σε πρώτο πλάνο και την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών μας. Πιστεύω ότι μετά και απ’ αυτά τα αποτελέσματα μιας σημαντικής επιστημονικής έρευνας έχουμε το δικαίωμα να αισθανόμαστε χαρούμενοι και στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας πως με τη σοβαρή δουλειά που γίνεται από τη Δημοτική μας Αρχή υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες. Φυσικά δεν επαναπαυόμαστε, γνωρίζουμε ότι μπορούμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα και εργαζόμαστε συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ Μπέγκας για να καταλήξει τονίζοντας τη σημασία που έχει για το κύρος και τη φήμη ολόκληρης της περιοχής το γεγονός πως ο Δήμος Ιωαννιτών αποτελεί ένα «καλό παράδειγμα» για όλη τη χώρα.

Λίγα λόγια για το ΚΕΦίΜ
Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ) είναι μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης, με στόχο τη δυναμική διάδοση πολιτικών προτάσεων που προάγουν την ατομική ελευθερία και την ελεύθερη οικονομία. Είναι ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός και έχει διεθνείς συνεργασίες με τα σημαντικότερα φιλελεύθερα think tanks διεθνώς.
Το ΚεΦίΜ είναι μέλος των διεθνών οργανισμών:
Δίκτυο Άτλας
European Liberal Forum
Για την επίτευξη των σκοπών του, το ΚέΦιΜ έχει συνεργασίαμε τους παρακάτω οργανισμούς:
Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία
Ίδρυμα Οικονομικών Σχέσεων
CATO Institute
Foundation for economic education FEE
Timbro

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ