Θάνος Πλεύρης: Επίταξη την επόμενη εβδομάδα, να αποφασίσουν οι ιδιώτες – Ανοιχτό για νέα μέτρα

Το ΕΣΥ πιέζεται αλλά θα αντέξει δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και νέων μέτρων, αλλά αυτά δεν θα επηρεάσουν την «κανονικότητα» των εμβολιασμένων. Η επίταξη δε φαντάζει μη αναστρέψιμη.

Οι ιδιώτες θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα να καλύψουν θέσεις οικειοθελώς, διαφορετικά την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται επίταξη σε ειδικές κατηγορίες και ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, διεμήνυσε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σημείωσε ότι τα μέτρα επιτάξεων δεν είναι αρεστά, αλλά τα κίνητρα συμπεριλαμβάνουν υπερδιπλάσια χρήματα. «Αντιλαμβανόμαστε ότι για 2-3 μήνες θα πάει πίσω η ιδιωτική τους δουλειά, αλλά καλούμε ιδιώτες έστω και για μερική απασχόληση».

Όποια κενή κλίνη έχει ο ιδιωτικός τομέας και την χρειάζεται το ΕΣΥ, την παραλαμβάνει μέσω του ΕΚΑΒ που συνεχίζει να διαχειρίζεται το θέμα. Ήδη στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία έχουμε βοήθεια με 400 κλίνες και στο συνολικό σχεδιασμό υπάρχει πρόβλεψη για απευθείας νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική για όποιον το επιθυμεί, πρόσθεσε ο Θάνος Πλεύρης.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ αλλά το προσωπικό που απαιτείται εκεί. Κρίσιμη είναι η ενίσχυση στις εφημερίες, από τις ιδιωτικές κλινικές», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι περισσότερες από 50 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κενές στην Αττική και μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε πλήρη κατάλογο κλινών που τυχόν θα χρειαστούμε στην Αθήνα, είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Νέα μέτρα αλλά όχι για όλους

Ο Θάνος Πλεύρης δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, αλλά δεν αποκάλυψε ποια μπορεί να είναι αυτά γιατί δεν έχει γίνει συζήτηση ακόμα. Θα γίνει όμως την επόμενη εβδομάδα.

Ό,τι κι αν αποφασιστεί, είπε ο Θάνος Πλεύρης, δεν θα αφορά μέτρα που θα διαταράξουν την… «κανονικότητα» των εμβολιασμένων.

«Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα, χωρίς να σας πω τι, δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση αλλά στη λογική να αφορούν τον κόσμο που έχει επιλέξει να μην κάνει το εμβόλιο» είπε και ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν «ούτε γενικά μέτρα, ούτε τοπικά lockdown. Μιλάμεγια κανονικότητα σε όσους έχουνε εμβολιαστεί, γιατί δεν νοσούν βαριά, και παραπάνω περιορισμούς της κανονικότητας στους ανεμβολίαστους, όχι τιμωρητικά».

Σε ερώτηση για το εάν έχουν πέσει στο «τραπέζι» ειδικά μέτρα για τα σούπερ μάρκετ, εξήγησε πως η συζήτηση είναι πιο γενική, δεν έχει υπάρξει εξειδίκευση.

Πηγή: NewsIT

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ